Ik heb meerdere hobby's. Zo ook alles wat met eten te maken heeft. Ik eet met een uitdaging. Ik mag ook graag kijken wat er bij restaurants op tafel komt en het later zelf uitproberen of ik het ook zo ongeveer kan krijgen qua smaak. Soms lukt het soms niet. Melkallergie is geen makkelijke opgave, met name in het begin. Het is zoeken. Zoveel producten bevatten melkbestanddelen. En iedere keer wanneer er nieuw of vernieuwd op de verpakking staat, is het extra opletten. Gelukkig ben ik door acupunctuur een hoop wijzer geworden en heb ik er niet meer zo'n last van als voor een paar jaar terug. Uiteraard ben ik niet genezen. Maar het is makkelijker. Je gaat weer terug naar de basis. Er zijn veel vervangende producten en daar zit qua smaak ook met de jaren verbetering in. Dus ik krijg het steeds makkelijker.
's Morgens bijvoorbeeld begin ik met koffie. Gewoon normaal gezette koffie kan ik uren van wakker liggen dus ik was op zoek naar iets wat het kon vervangen. Kokosmelk (warm) met een staafje nescafe mocca koffie en deze dame heeft een heerlijke bak koffie. En ik slaap ook nog redelijk goed er op.
Twee boterhammen met cashewnoten pindakaas van de Jumbo (maisbrood) doen het prima
Een salade met tomaten, vis en een uitje doen het voor tussen de middag prima net zoals een paar boterhammen met vleeswaren waar weer geen melkbestanddelen in zitten, meestal kom ik dan bij rundervleeswaren terecht. Of als je zoetwaren wilt cashewnoten pindakaas of jam of pure hagelslag. Vis op een lekker bruin bolletje (vaak afbakbroodjes of bolletjes want daar zit geen melk in.) is ook een heerlijke traktatie.
Voor de avond is niet zo moeilijk. Olie kun je als vervanging voor boter gebruiken en als je wel boter nodig hebt gebruik je soja boter of wajang boter. Maar vaak is het hier olijfolie of zonnebloemolie. Alle pakjes vermijden wij zoveel mogelijk en proberen met een kruidenmix bijvoorbeeld een macaroni of spaghetti of rijst smakelijk te maken.
Mocht je kant en klare producten gebruiken dan is het een kwestie van goed lezen. Voor mijzelf kan ik de producten wel gebruiken die in een ruimte gemaakt zijn waar ook melkproducten gebruikt worden. Vaak is het een indekken van de fabrikant zodat ze niet aan geklaagd worden mocht je er toch last van krijgen. Ik durf dat wel aan te gaan, maar ik kan me voorstellen dat je met je eigen kind bijvoorbeeld geen enkel risico daarin durft te nemen. Mijn advies is dan, kijk eens op het internet. Er zijn daar zoveel recepten voor sauzen, kruidenmixen te vinden. En om je vingers bij af te likken. En heel eerlijk als je al van koken houd zoals ik, dan krijg je er ook nog plezier in ook om zo te koken en het is nog lekkerder ook.
Zoals gisteravond maakte mijn partner spaghetti. Hij had op tv gekeken naar de Two Greedy Italians. Een eenvoudig recept. Wat kruiden, peper en zout, olie en knoflook, wat zeevruchten. Jammer dat hij het zout en peper vergeten had, maar nadat wij het er op het bord wel bij hadden gedaan, aten we een zeer eenvoudige en lekkere maaltijd. Volgende keer probeer ik het te maken maar dan op mijn manier. De kruiden staan bij mij in de tuin, verse knoflook (iets wat ik ook maar eens ga uitzoeken hoe ik dat zelf kan kweken), dus dat moet lukken. Zo proberen we van alles uit en we eten nog gezond ook. Kookboeken en kookprogramma's zijn daarbij een hele mooie begeleiding. Zo ook het internet.
Ik had ook een mooi tijdschrijft ontdekt, dat helaas failliet is lees ik net op het internet. Zonder Meer Magezine. Gelukkig heb ik er nog een paar achter de hand.
Veel lees- en hobbyplezier
Groet Carla
Geen opmerkingen:
Een reactie posten